General

Exposició temporal de carbasses al Jardí Botànic Marimurtra

El Jardí Botànic Marimurtra acaba d’inaugurar una exposició temporal de carbasses que podreu trobar a l’entrada del jardí. Aquesta exposició mostra els fruits de dos gèneres de carbasseres, sis espècies i set varietats diferents, un total de 10 carbasses de mides, formes, textures i colors ben diferents.

Del gènere Cucurbita trobareu la carbassa de pipes (C. pepo), carbassa del bon bust i carbassa de torrar (C. maxima), carbassa de Guernica, carbassa del violí i carbassa cacauet (C. moschata) i la carbassa cabell d’àngel (C. ficifolia). Del gènere Lagenaria trobareu la carbassa “del garrot d’Hèracles” i la carbassa del pelegrí (L. siceraria) i la carbassa serp de Sicília (L. longissima).

Les carbasseres formen part de la família Cucurbitaceae, aquesta família engloba un centenar de gèneres i unes 850 espècies descrites. D’aquesta família, més enllà de les carbasses també obtenim altres fruits com la síndria (gènere Citrullus), el carbassó (també del gènere Cucurbita), el cogombre i els melons (gènere Cucumis) o la carbassa d’esponja (gènere Luffa), carbassa que cultivem per extreure’n la fibra del seu interior i fer-ne esponges de bany. Altres espècies no cultivades de la mateixa família que podem trobar a la península seria la carbassina o briònia (Bryonia dioica) i el cogombre amarg o escarritxagossos (Ecbalium elaterium).

Les carbasseres són plantes que han estat molt cultivades i de les quals se n’aprofita el fruit per menjar. Antigament, també es deixaven assecar els fruits d’algunes espècies perquè un cop secs, les carbasses es tornen buides per dins i s’empraven com a recipient per poder guardar-hi líquids, d’aquí diferents varietats com la carbassa de pelegrí o la carbassa de vi que eren usades com a cantimplora.

L’exposició temporal de carbasses la componen fruits cultivats al propi jardí botànic i d’altres que ens ha facilitat la cooperativa Les Refardes, amb carbasses cultivades a les finques de Sant Benet de Bages, Datzira a Castellcir, Puig de la Balma a Mura, l’Hort d’en Pau a Alella i en especial també voldríem agrair a la Maria Riera del Mas Roig a Palafolls.

JBMarimurtra

Entradas recientes

El Jardí Marimurtra busca ampliar el seu fons documental en col·laboració amb l’Arxiu Municipal de Blanes

L’Arxiu Municipal de Blanes gestionarà la recepció de les fotografies i els documents La Fundació…

1 day ago

El Jardí Botànic Marimurtra és el convidat del programa ‘Promocionem la cultura, fomentem la lectura’, de la Biblioteca Comarcal de Blanes

La Fundació Carl Faust ha organitzat diferents activitats relacionades amb el centenari de Marimurtra amb…

4 days ago

Èxit d’ocupació amb les entrades esgotades a la primera edició del festival familiar botànic Marimurtríssim

Els visitants han omplert totes les places dels tallers i les activitats organitzades al primer…

6 days ago

Marimurtra commemora el 72è aniversari de la mort del seu creador, Carl Faust

{:ct}Aquest any també se celebra el 150è aniversari del naixement del fundador i el centenari…

2 weeks ago

Marimurtra presenta un estudi d’herbaris de centres d’educació secundària al 1r Congrés de Joves Investigadors en Estudis Locals

{:ct}El Jardí Botànic Marimurtra presenta al 1r Congrés de Joves Investigadors en Estudis Locals el…

3 weeks ago

The Jardí Botànic Marimurtra organizes the first edition of the “Marimurtríssim”, a botanical family festival

{:ct}La jornada familiar tindrà lloc el diumenge 5 de maig i comptarà amb activitats per…

3 weeks ago