Blog: Marimurtra alive

Processionària del pi

  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)
  • Processionària del pi Marimurtra (10)

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és una espècie de lepidòpter (papallona nocturna o arna) autòctona de Catalunya. És una espècie molt coneguda per les seves problemàtiques associades, afectant principalment coníferes, com els pins, no obstant això, també pot arribar a afectar els animals, éssers humans inclosos.
Aquesta espècie presenta un cicle de vida holometàbol. Això vol dir que consta de diferents estadis durant el seu cicle vital (ou, larva, crisàlide o pupa i adult o imago). A més, en aquest cicle es dona una metamorfosi, és a dir, un canvi total de l’aparença de l’individu juvenil (larva) a l’adult.

La fase larvària (eruga) té un cos llarg i segmentat, amb una longitud que pot arribar fins als 4-5 cm. Presenta un patró de colors marró fosc o negre a la part superior i franges de color taronja o groguenc amb zones blanquinoses que recorren longitudinalment el cos. Cada segment presenta una distribució de pèls característica. Aquests pèls són llargs, densos i serveixen com a mecanisme de defensa. En canvi, la fase adulta (papallona nocturna) presenta dos parells d’ales; les anteriors són de color gris amb nervadures fosques que formen tres franges transversals, mentre que les posteriors són blanques amb les vores grises. El tòrax està recobert de pèls grisencs i l’abdomen és cilíndric, gruixut i recobert d’escames daurades. En conjunt mesura uns 45 mm. Els mascles són lleugerament diferents de les femelles per poder identificar-se i aparellar-se (dimorfisme sexual).

L’inici del cicle parteix amb la posta dels ous, normalment durant l’estiu. La femella adulta posa entre 70 i 300 ous, de forma cilíndrica, al voltant d’un parell de fulles de pi (acícules). Un cop han passat entre 20-40 dies (tardor), es dona l’eclosió: de cada ou surt una larva que, immediatament, comença a alimentar-se de les fulles del pi. A mesura que va menjant, va creixent i ho fa a través de cinc estadis larvaris (on es donen cinc canvis de muda, on va augmentant cada cop la seva mida). Durant aquesta fase, les larves treballen en grup (comportament gregari) per construir un niu d’aspecte de bossa sedosa sobre una branca de l’arbre. Això ho fan per a sobreviure les dures i fredes condicions de l’hivern. Un cop han arribat a la maduresa necessària, totes juntes abandonen el niu i descendeixen pel tronc de l’arbre formant la característica “processió”, caminant l’una rere l’altra. El primer individu, que és el líder de la processió, és una femella que s’encarrega de buscar un espai amb la temperatura òptima on enterrar-se. La processió és una estratègia que fan servir per a protegir-se les unes amb les altres i no ser depredades tan fàcilment pels depredadors que se les mengen, com aus, rèptils o amfibis. Un cop troben el lloc més idoni, s’enterren per a donar pas al següent estadi, la pupa o crisàlide, on acaben de desenvolupar-se en un estat de semilatència fins a arribar a la seva fase adulta o imago. Abans d’emergir, és a dir, sortir de la pupa, poden romandre en diapausa (sense activitat biològica) d’un a tres anys esperant a les condicions meteorològiques adequades per viure i reproduir-se en la seva fase adulta. Finalment, la fase adulta es dona a la primavera i presenta una vida curta, ja que el seu únic objectiu és reproduir-se.

La temperatura té un gran efecte sobre el cicle biològic d’aquesta espècie. Quan es donen temperatures superiors a 30 °C desapareix el comportament gregari que les erugues presenten i abandonen les colònies. A més, si s’arriba als 32 °C, es produeix la mort de les larves. Per altra banda, amb temperatures inferiors a 10 °C, s’atura l’activitat de la colònia.
A causa del canvi global i l’augment de les temperatures, l’espècie està aconseguint expandir-se a altres regions de latituds més fredes, on abans no podria, per tant, les seves poblacions s’estan veient en augment i en algunes zones, tot i tractar-se d’una espècie autòctona, esdevé plaga.

Hi ha diferents problemàtiques associades amb la processionària del pi. Per una banda, la més directa recau sobre els arbres que poden patir una defoliació severa (majoritàriament pins, però també altres coníferes, com cedres i avets). La pèrdua de fulles disminueix la capacitat fotosintètica dels arbres i, doncs, es veu afectada la seva capacitat d’obtenir nutrients. Per tant, això comporta un deteriorament i afebliment dels arbres, esdevenint més vulnerables a altres plagues o malalties. Per l’altra, existeix una problemàtica indirecta que afecta els animals i éssers humans, ja que les erugues presenten pèls urticants per a protegir-se dels seus depredadors. Aquests pèls contenen una toxina anomenada thaumatopina, la qual causa irritació a la pell i les mucoses de qui la toqui. A més, aquests pèls es troben especialment a la part superior del cos, podent desprendre’s a l’aire, augmentant, així, el risc de contacte.

Per a combatre aquesta espècie hi ha diversos mètodes de control. Existeixen pesticides químics de síntesi molt potents, però que, tot i ser molt eficients, malmeten greument el medi ambient. Per tant, recentment s’estan prohibint i, a part, no es contemplen com a eina de control al Jardí, ja que no s’alineen amb els valors de Marimurtra; des de fa més de set anys al Jardí Botànic Marimurtra no es fan servir productes químics de síntesi per a tractar les plagues ni les plantes. Per tant, els principals mètodes de control que s’apliquen al Jardí són: 1) El foment de la biodiversitat de l’entorn, atraient els depredadors naturals de l’espècie, com ocells o paràsits d’insectes (control biològic), per tal d’establir un correcte equilibri a l’ecosistema. En aquest cas, s’ha instal·lat caixes niu en pins i menjadores i abeuradors en zones properes, així com diversos hotels d’insectes, i 2) L’ús de trampes i barreres físiques que capturen als adults o impedeixen el desplaçament de les erugues. La trampa aplicada al Jardí s’anomena “collar d’Écopiège”, és una trampa que captura les erugues en el moment que descendeixen per l’arbre fent la processió. És de seguretat fiable tant pels humans com els animals, a més d’actuar en el moment crític on el risc d’urticària és més elevat. Es pot veure fàcilment, i és important que els visitants del Jardí no la manipulin, ja que pot ser perillós. És per això que també s’han col·locat uns cartells informatius per evitar-ne accidents.

Descarrega la infografia

In August 2024, the rainiest and hottest day of the year was recorded according to the Marimurtra weather station

The hottest days of 2024 occurred in August, specifically on the 2nd (35.1 °C) and the 10th (34.9 °C), based on data from the Marimurtra Botanical Garden’s private weather station in Blanes, located in the 1st Garden, which can be viewed live at www.marimurtra.cat/meteo. On the other hand, the coldest days of 2024 were January 8th (3.7 °C) and December 16th (5.5 °C).

Estació meteorològica Marimurtra

Regarding rainfall, a total of 565.20 mm of water was collected throughout 2024, exceeding the totals for 2023 (355 mm) and 2022 (510 mm). Although the wettest seasons were spring —83.10 mm in April and 82.7 mm in March— and autumn —81.30 mm in October—, it is worth noting that the rainiest day of the year occurred in August: on August 14th, 37.6 mm of water fell.

As for the sea, observations from the Marimurtra Botanical Garden highlight that 2024 was a very calm year. Specifically, the calmest month was July, with fourteen days of flat sea —0 cm height— and 13 days with slight ripples —between 0 and 0.1 meters—; whereas the roughest sea was observed in March, with four days of rough sea —between 1.25 and 2.5 meters high—, one day of very rough sea —between 2.5 and 4 meters—, and one day of high sea —between 4 and 6 meters high—.

Another metric recorded by the Marimurtra Botanical Garden is sky conditions. The month with the most cloudy days in 2024 was November, while the clearest skies were observed in July.

Two years ago, a new weather station was launched, collecting six parameters from three sensors located at different points: temperature, humidity (air and soil), rainfall, wind (direction and speed), atmospheric pressure, and solar radiation. Additionally, for over a decade, the Marimurtra Botanical Garden has hosted another weather station in the 3rd Garden, part of the AEMET network.

The current statutes of the Carl Faust Foundation include the collection of meteorological data at the Marimurtra Botanical Garden among its foundational objectives.

Caseta dels guàrdies Marimurtra

Seguiment dels ocells al Jardí Botànic Marimurtra: Informe 2024

El consultor ambiental Pere Alzina i Bilbeny ha fet un seguiment ornitològic a l’espai natural del Jardí Botànic Marimurtra, a Blanes. En ell, detalla els ocells que hi habiten i també els que el visiten esporàdicament. En total, l’àrea analitzada ocupa un total de 16 hectàrees entre el mar i la muntanya. 
 
Durant els quatre censos – dos hivernals i dos reproductors- s’han detectat un total de 36 espècies d’ocells, una més que les detectades el 2023. Pel que fa a les espècies nidificants a l’àmbit i rodalia immediata, durant els transsectes del 2024 s’han detectat 29-33 espècies mentre que el 2018 se’n van detectar 41 (nocturnes incloses –duc, gamarús i enganyapastors-). 

Segons explica Pere Alzina, les espècies que s’han trobat a Marimurtra representen el 25% d’ocells que niuen a Catalunya.

Aquest informe ornitològic del 2024 contribueix a comprendre millor la dinàmica i la riquesa de la fauna avi faunística del Jardí Botànic Marimurtra, destacant la seva importància com a espai de conservació i recerca científica en el context dels jardins botànics internacionals.

Descarrega aquí l’informe de seguiment dels ocells al Jardí Botànic Marimurtra 2024 de Pere Alzina.

Es jubila Vicenç Martorell, l’apicultor de Marimurtra

Vicenç Martorell ha sigut durant prop de vint anys l’apicultor del Jardí Botànic Marimurtra. Aprofitant que ara es jubila, ens ha explicat com va començar el projecte de la mel al Jardí, com s’elabora i també els entrebancs amb els quals s’ha trobat durant tot aquest temps.

L’any 2003, aprofitant que es van donar les condicions mediambientals i de pol·linització adients per tirar endavant la instal·lació d’arnes, es va crear el primer espai per a les abelles al Jardí, amb una dotzena de ruscs. Progressivament, ha anat augmentat fins a les 18 arnes actuals, on viuen aproximadament 40.000 abelles en cada caixa. La venda de la mel també ha augmentat en els darrers anys al Jardí: durant el 2024 s’han venut un total de 1.080 pots de mel de Marimurtra, que equivalen a més de 500 quilos.

Els principals problemes amb els quals s’ha trobat en Vicenç Martorell al llarg dels anys són: la sequera, la varroa -àcar que ataca les abelles-, la cotxinilla i l’arribada de les vespes asiàtiques, que han fet disminuir la producció de mel en els darrers anys. En aquests casos ha hagut de filar el seu enginy creant proteccions o eixams artificials per salvar les abelles.

A Marimurtra les abelles pol·linitzadores tenen un paper molt important, tant en la seva funció de produir mel com en la conservació de la biodiversitat de les espècies. Martorell destaca la qualitat de la mel que s’extreu de Marimurtra: “té un gust molt bo, especial, exòtic, gràcies a la gran diversitat de flors que hi ha al Jardí”. La mel de Marimurtra és un producte molt apreciat: 100% natural, ecològica i no conté additius ni conservants. Per això, el 2021 va ser distingida amb el segell de qualitat Girona Excel·lent.

Marimurtra rep un herbari de Cassà de la Selva

L’herbari de la Fundació Carl Faust-Jardí Botànic Marimurtra ha rebut la donació d’un herbari personal elaborat per Dolors Rubirola durant els estudis de batxillerat a l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona l’any 1974.

L’herbari consta d’una cinquantena de plecs de plantes entre els que també hi ha espècimens de molses i líquens. La majoria de les plantes s’han recol·lectat a la localitat de Cassà de la Selva i rodalia.

Aquesta col·lecció serà incorporada a l’herbari general de la Fundació Carl Faust-Jardí Botànic Marimurtra, amb la que permetrà augmentar els coneixements de la flora de la província de Girona.

L’INS Serrallarga realitza serveis comunitaris a Marimurtra

Un total de 300 alumnes de tres instituts de Blanes estan passant aquest mes pel Jardí Botànic Marimurtra per extreure plantes invasores dels boscos. Aquesta acció s’inclou en el marc d’un projecte de servei comunitari coordinat per l’associació mediambiental Xatrac i finançat per la Generalitat.

A més de l’extracció de les plantes invasores, els alumnes estan arranjant camins i fent el manteniment de les caixes niu per als ocells. Jan Rojas, alumne de 3r de l’ESO de l’INS Serrallarga de Blanes, confia en el fet que amb aquestes accions d’extracció de les plantes invasores es millorarà l’ecosistema de Blanes. 

Per la seva banda, Bryan Figueras, responsable del departament pedagògic de Xatrac, explica la importància d’eliminar les plantes invasores perquè no s’apoderin dels espais verds de la localitat.

El servei comunitari el realitzaran a Marimurtra prop de 300 alumnes de tres instituts de Blanes i aproximadament 300 alumnes més de tres instituts de Lloret de Mar en altres zones verdes, en un període de dos anys.

La Setmana de la ciència 2024 omple Marimurtra de públic de totes les edats

La Setmana de la ciència ha comptat enguany amb activitats adreçades a diversos públics: adults, familiars i escolars.

La primera de les activitats organitzades, el Marimurtra més científic -dissabte 16 de novembre-, va comptar amb la ponència de l’arqueòleg, naturalista i explorador Jordi Serrallonga, qui va comentar la importànica de les investigacions de Charles Darwin per conèixer l’evolució de les espècies vegetals. Gràcies al seu interès per la botànica, el Jardí Botànic Marimurtra pot aplicar les seves investigacions, tal com explica Serrallonga en el següent vídeo:

Una altra ponència que es va oferir dissabte va ser la de la cap de Divulgació científica de Marimurtra, Anna Sans, qui va parlar sobre el concepte de ‘Plant awareness’. Les estudiants de la Universitat de Girona, Alba Bachs i Stephanie Carreras van exposar els seus treballs d’investigació amb extractes vegetals que van fer aquest estiu a Marimurtra com a pràctiques universitàries.

Després de les ponències, es va presentar el nou cartell de Charles Darwin que s’instal·larà al Jardí.

 

➡️ L’acte sencer es pot veure en el següent enllaç. 

Les activitats van continuar diumenge amb la Botànica en família’ i la visita guiada ‘La biodiversitat de Marimurtra’.

 

Durant la Setmana de la ciència un equip de tècnics de Marimurtra va visitar diverses escoles per oferir el taller ‘El secret de les llavors’.

Edicions de Marimurtra presenta el llibre ‘Indrets de Marimurtra. La Costa de Sventenius’

Edicions de Marimurtra presenta el primer volum de la col·lecció Indrets de Marimurtra, una eina per conèixer millor el Jardí Botànic Marimurtra, perquè posa en relació i valor els noms dels espais del Jardí amb aquests personatges sense els quals Marimurtra no seria el mateix.

El primer dels llibres que s’ha editat és Indrets de Marimurtra. La costa de Sventenius i repassa la relació del botànic i jardiner suec Eric R. Svensson amb el Jardí Botànic Marimurtra. Els autors de l’obra són Josep Maria Camarasa, doctor en biologia, historiador de la ciència i patró de la Fundació Carl Faust, i el biòleg i professor de botànica Carles Burguera, responsable de l’herbari del Jardí. El text està complementat amb fotografies d’aquest indret de Montserrat Verdaguer, activista i voluntària a Marimurtra.

El recorregut pel Jardí Botànic Marimurtra és també un viatge per la seva història i les personalitats que li van donar forma i contingut acompanyat del seu creador, Carl Faust. Els indrets parlen de jardiners, científics, estudiosos, grans figures de la botànica però, sobretot, d’amants de la ciència i les plantes. Amb aquestes obres, el lector podrà entrar al món de Marimurtra a través de les persones que el van modelar. O al món de la botànica a través dels carrers i places del Jardí Botànic.

Aquest llibre -que descriu el primer espai que els visitants es troben quan entren al Jardí- és el primer d’una sèrie prevista que formaran part de la col·lecció Indrets de Marimurtra, i compta amb el suport de la Diputació de Girona. Els pròxims que editarà Edicions de Marimurtra seran sobre Pius Font i Quer, Albert Frič i Josep Cuatrecasas.

Els llibres es poden comprar a la botiga del Jardí Botànic Marimurtra, llibreries especialitzades i en línia a www.edicionsmarimurtra.cat

El procés de plantació, pol·linització, recol·lecció i maduració de l’Encephalartos natalensis

El Jardí Botànic Marimurtra treballa en aquests moments en la preservació de l’Encephalartos natalensis, una espècie originària de Sud-àfrica. És una planta similar en aspecte a una petita palmera, però que produeix pinyes gegants i que es pot veure com creix vigorosament a la zona del palmerar del segon jardí, ben consentida pels seus jardiners.

L’Encephalartos natalensis del Jardí pertany a la família de les Zamiaceae, de l’ordre Cycadales, un grup de plantes prehistòriques fascinants que van aparèixer i prosperar al nostre planeta fa més de 200 milions d’anys, i es consideren les plantes amb llavors més antigues que han existit mai. També tenen el rècord de produir els cons o pinyes més grans del món vegetal, superant en volum i pes a les produïdes per la resta de coníferes. Malauradament, i a causa de la destrucció dels seus hàbitats naturals, també són de les plantes més amenaçades del planeta Terra, amb la pràctica totalitat de les diferents espècies considerades en risc d’extinció. Per aquest motiu són molt importants els treballs envers la seva protecció i conservació.

1>> Aquest exemplar és una planta femella que es va plantar al Jardí Botànic Marimurtra al juny del 2018. 

2>> Quan van crèixer dos cons femenins i van estar receptius, al mes de desembre del 2023 es van pol·linitzar manualment. Van trigar nou mesos a estar llestos per a la seva recol·lecció, que va tenir lloc al mes de setembre de 2024.

3>> Al mes de setembre es van recol·lectar els notables cons femenins, tot un espectacle botànic per les mides i la raresa dels cons: amb un pes de 20 kg i 18 kg, tot un rècord entre les pinyes de la col·lecció del Jardí! 

4>> Abans de començar el procés d’emmagatzematge i maduració de les llavors -que dura aproximadament entre 6 i 7 mesos– es van netejar les llavors i es van separar de la polpa. Quan l’embrió intern de les llavors estigui ben format i preparat, es procedirà a la sembra i la seva posterior germinació.

Com es pot observar, és un procediment llarg que dura aproximadament un any i mig des del moment de la pol·linització fins a l’aparició dels primers plançons.

Article i treball de jardineria realitzats pel jardiner del Jardí Botànic Marimurtra Ivan Soto