Marimurtra i la Biblioteca Comarcal de Blanes

La Fundació Carl Faust ha organitzat diferents activitats relacionades amb el centenari de Marimurtra amb l’objectiu d’apropar la ciència i la botànica a la ciutadania

Aprofitant la celebració del centenari de la creació del Jardí i el 150è aniversari del naixement del fundador, Carl Faust, Marimurtra ha iniciat un conveni de col·laboració amb la Biblioteca Comarcal de Blanes. Les activitats engloben conferències, trobades de clubs de lectura al Jardí envoltats de natura, mostra de guanyadors del concurs de dibuixos infantils i diverses exposicions divulgatives per explicar la història d’un dels jardins botànics històrics més importants d’Europa.

> EXPOSICIONS

  • Llavors del Jardí Botànic Marimurtra (del 6 de maig al 14 de juny, a la biblioteca): on els visitants aprendran com són les llavors, com estan formades i com es reprodueixen. Compta amb un espai manipulatiu i un joc on es relaciona la llavor i el seu mode de dispersió.
  • Exposició Centenari del Jardí Botànic Marimurtra (del 13 de maig fins el 14 de juny, a la biblioteca): Relata el pas d’aquests cent anys d’història del Jardí.
  • Exposició de dibuixos escolars (del 28 de maig fins l’11 de juny, a la biblioteca): Aquests són els dibuixos guanyadors finalistes del concurs escolar de dibuix Centenari de Marimurtra en el que han pogut participar tots els alumnes d’Educació Primària de totes les escoles de Blanes sobre tres temes diferents: el Jardí Marimurtra, la seva biodiversitat i Carl Faust. L‘acte d’entrega dels premis tindrà lloc el 12 de juny, a les 15.30 h a Marimurtra: els premiats rebran un diploma i un Fan Familiar Marimurtra -que permet a tota la família entrar al jardí durant un any-, a més d’obsequis addicionals per als tres primers classificats.

> CLUBS DE LECTURA 

La literatura també estarà present en aques conjunt d’actes amb quatre propostes creades conjuntament amb la biblioteca.

 • Dilluns 13 de maig, a les 10 h, el Club de Lectura fàcil Quedem per llegir, on hi participa el taller El Vilar-Aspronis, es traslladarà al jardí, on prèviament els integrants faran una visita guiada per les instal·lacions.
 • Dilluns 20 de maig, a les 10 h del matí, li tocarà el torn al Club de lectura Lletraferits -de Salut Mental Blanes- que gaudiran de la seva tertúlia literària al Marimurtra, on podran comentar els llibres en un entorn privilegiat rodejat de vegetació després de fer la visita guiada.
 • Dimecres 22 de maig, a les 10 h, els alumnes de l’IFE Serrallarga de Blanes també impartiran el seu Club de lectura Quedem per llegir! a les instal·lacions de Marimurtra i visitaran el botànic.
 • Dissabte 8 de juny, de 10 h a 12 h, serà el Racó de la Lectura que condueix Adrià Zurita, el que es traslladarà a fer tertúlia al Jardí, amb la presentació del llibre Cuando perdí mis ojos marrones, de l’escriptora Marta Bustos Góngora.

 

> TALLERS EN FAMÍLIA

Per descobrir en família el món de la botànica, s’han organitzat dos tallers molt interessants, ambdós amb inscripció prèvia a la biblioteca.

 • Taller manipulatiu de botànica familiar (dimarts 21 de maig, a les 17.30 h de la tarda, a la biblioteca de Blanes): Es tracta d’una activitat manipulativa que pretén afavorir la connexió de les famílies amb la natura. Es donaran a conèixer conceptes botànics i científics a partir de l’observació i la manipulació. Durant l’activitat, grans i petits aniran descobrint junts curiositats de la natura.
 • Taller infantil per aprendre botànica (dijous 30 de maig, a les 17.30 h de la tarda, a la biblioteca de Blanes). És una activitat manipulativa pels més menuts on aprendran a identificar les plantes, les seves parts i com cal tenir cura d’elles.

 

> VISITA GUIADA

Els usuaris de la biblioteca podran gaudir d’una visita guiada gratuïta al Jardí Botànic Marimurtra, on descobriran les espècies més destacades de Marimurtra (dijous 23 de maig, a les 10 h del matí). Inscripcions prèvies a la biblioteca

 

> CONFERÈNCIA

 • Conferència Centenari del Jardí Botànic, a càrrec de Josep Maria Camarasa, patró de la fundació Carl Faust (24 de maig, a les 18 h, a la biblioteca de Blanes). Camarasa és autor -juntament amb Maria Elvira- del llibre De la mar de Blanes a l’oceà planetari, en el qual dona a conèixer la correspondència entre Faust i el botànic català Ramón Margalef. Aquesta és una de les accions per donar a conèixer els cent anys d’història del Jardí.

 

 

Fa cent anys que Carl Faust va crear un jardí botànic als primers penya-segats de la Costa Brava per poder-lo oferir a la ciència i als científics. Va crear un lloc on es poguessin estudiar les plantes i la vida. Cent anys després, la Fundació Carl Faust continua gestionant el Jardí Botànic Marimurtra, mantenint la seva col·lecció botànica i posant-lo a disposició de la recerca, la conservació i la divulgació científica. Tot plegat, afrontant els nous reptes que planteja modernament la gestió de la biodiversitat i el canvi climàtic. En resum, continua realitzant el somni al qual Carl Faust va dedicar el seu patrimoni i la seva vida.