General

Marimurtra innova amb la implantació de sensors sísmics per detectar l’escarabat morrut de les palmeres

Des de Marimurtra seguim treballant per garantir la sostenibilitat del medi ambient. Recentment, s’ha implantat un innovador sistema per detectar l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) que ataca les palmeres. Aquest innovador sistema creat per IoTrees consisteix en uns sensors sísmics que es col·loquen a la palmera i detecten el so que fa un escarabat morrut quan mossega la palmera per tal d’arribar a l’ull.

Aquest petit insecte, és el culpable de la mort de milers de palmeres cada any al nostre país. El morrut s’ha convertit en una autèntica plaga que afecta una gran quantitat de Comunitats a Espanya, especialment les ubicades en zones costaneres, i el seu ritme d’expansió està sent imparable així com els danys provocats a les palmeres. La larva del morrut és la que realment causa el major dany en les palmeres. Quan acaba de néixer s’alimenta del teixit vegetal del què està composat l’interior de la palmera i és en aquest moment on comença la mort de la mateixa.
Al Jardí Botànic Marimurtra han mort un total de 4 palmeres a causa d’aquest insecte i, per tal d’evitar futurs atacs, s’ha buscat un sistema innovador i respectuós amb el medi ambient que ajudi a identificar amb antelació suficient els exemplars que pateixin aquesta plaga.

Els sensors porten incorporat un sistema que detecta els moviments sísmics. Quan troba una coincidència amb el dibuix de les ones que fa un escarabat morrut quan està mossegant l’estípit de la palmera envia un senyal a un dispositiu mòbil i avisa que aquella palmera està sent atacada. És capaç de detectar una larva de només 1 cm de longitud, fet que permet una detecció molt precoç de l’atac per garantir la supervivència de l’exemplar.

El sensor sísmic es col·loca a l’estípit de la palmera. D’aquesta manera, és capaç de detectar tots els moviments que es produeixin en la palmera. El seu sistema de detecció del morrut és molt eficaç i innovador, ja que exclou els moviments naturals produïts pel vent o la pluja, però detecta el moviment i la vibració de l’escarabat morrut mossegant la palmera.

D’aquesta manera, es pot prevenir la mort d’un exemplar gràcies a la precoç detecció de l’atac. Un cop detectat, es pot procedir a realitzar un tractament amb extractes vegetals per tal d’erradicar la plaga abans que sigui massa tard. A Marimurtra no s’utilitzen productes químics i el tractament es realitza amb oli de nim (neem).

JBMarimurtra

Entradas recientes

El Jardí Marimurtra busca ampliar el seu fons documental en col·laboració amb l’Arxiu Municipal de Blanes

L’Arxiu Municipal de Blanes gestionarà la recepció de les fotografies i els documents La Fundació…

1 week ago

El Jardí Botànic Marimurtra és el convidat del programa ‘Promocionem la cultura, fomentem la lectura’, de la Biblioteca Comarcal de Blanes

La Fundació Carl Faust ha organitzat diferents activitats relacionades amb el centenari de Marimurtra amb…

2 weeks ago

Èxit d’ocupació amb les entrades esgotades a la primera edició del festival familiar botànic Marimurtríssim

Els visitants han omplert totes les places dels tallers i les activitats organitzades al primer…

2 weeks ago

Marimurtra commemora el 72è aniversari de la mort del seu creador, Carl Faust

{:ct}Aquest any també se celebra el 150è aniversari del naixement del fundador i el centenari…

4 weeks ago

Marimurtra presenta un estudi d’herbaris de centres d’educació secundària al 1r Congrés de Joves Investigadors en Estudis Locals

{:ct}El Jardí Botànic Marimurtra presenta al 1r Congrés de Joves Investigadors en Estudis Locals el…

4 weeks ago

El Jardí Botànic Marimurtra organitza la primera edició del “Marimurtríssim”, un festival familiar botànic

{:ct}La jornada familiar tindrà lloc el diumenge 5 de maig i comptarà amb activitats per…

1 month ago