Teulades vegetals

Des de ben antic, l’ésser humà ha fet servir allò que tenia a l’abast per construir cabanes i refugis. Ja sigui per resguardar-se de les inclemències del temps o per aconseguir una habitació més calenta, l’ús de pedres, branques i fulles han acabat esdevenint les parets, bigues i teulades d’aquestes cabanes.

Feixos i teulades de Thamnochortus spiciger

Avui en dia continuem usant aquests materials en la construcció i tot i que les teules d’argila o pissarra són les més emprades, seguim trobant construccions on el regne vegetal proveeix del material necessari per resguardar-nos de la pluja i el sol.

Volem presentar-vos en un inici l’espècie Thamnochortus spiciger (Thunb.) Spreng. provinent de Sud Àfrica, concretament de l’oest del cap de Bona Esperança. Les cases i cabanes tradicionals d’aquesta zona són construïdes amb sostres de Thamnochortus spiciger (anomenada “olifantsriet” o “dekriet” en afrikaans). Al Jardí Botànic Marimurtra podreu trobar aquesta espècie al tercer jardí, just davant del penya-segat, a la zona de la vegetació del Fynbos.

A casa nostra, tradicionalment també hem emprat altres espècies per construir teulades i cases, com seria el cas del canyís (Phragmites australis) en la construcció de les barraques dels camps d’arròs del Delta de l’Ebre, o de la bruguerola (Calluna vulgaris) i diverses espècies de brucs (Erica sp.) en el cas de les cabanes i refugis de muntanya construïts arreu de la península Ibèrica.

Teulada de canyís d’una barraca al Delta de l’Ebre

En visitar altres països, trobem també l’ús d’aquests materials en la construcció de teulades, com seria el cas dels Cottage anglesos on empren diferents plantes en la construcció de les teulades com canyís, boga (Typha sp.) o sègol (Secale cereale) entre altres; les palmeres també són molt usades com en el cas d’Arenga pinnata de les Torres de Meru a Bali, o altres espècies de palmeres en construccions de Vietnam, Hawaii o Cuba.

Cottage d’anglaterra
Teulades de fulles de palmera a les Torres de Meru

Com a curiositat, acabem amb unes teulades curioses construïdes amb algues a l’illa danesa de Læsø:

Casa amb la teulada d’algues