Mosquito Alert i el Jardí Botànic Marimurtra segueixen la seva col·laboració en diversos experiments relacionats amb el mosquit tigre

El Jardí Botànic Marimurtra, per les seves característiques climàtiques i la gran biodiversitat vegetal que conté, requereix aportacions d’aigua variables. Tot plegat, genera hàbitats molt semblants als hàbitats naturals del mosquit tigre. Per aquest motiu, esdevé un indret ideal per la realització dels experiments de Mosquito Alert.
Cal destacar que Marimurtra aplica tractaments per evitar la proliferació d’aquesta espècie invasora amb molt bons resultats, i tot i així segueix sent un laboratori natural molt adequat per realitzar aquest tipus d’estudis.
Actualment s’estan realitzant els següents estudis:
1. Estudi de la dinàmica de les poblacions de mosquit tigre al llarg de la temporada a través del desplegament d’una sèrie de trampes que permeten monitoritzar la població de mosquits adults al Jardí.
Aquestes trampes formen part d’una xarxa de trampes més extensa per tota la província de Girona. L’objectiu és tenir dades de la dinàmica poblacional del mosquit a la província per entendre els factors climàtics, els usos del sòl (urbà, jardí, urbanitzacions, etc..) i sociodemogràfics que determinen l’abundància dels mosquits.

2. Estudi de l’estructura poblacional del mosquit tigre al jardí i la seva supervivència. De manera experimental s’està estudiant al jardí quant de temps viu un mosquit tigre i l’estructura demogràfica de les seves poblacions, això es fa comparant les taxes de supervivència d’una població experimental nascuda en laboratori de la que es coneix l’edat, i individus salvatges capturats al jardí. L’estudi de supervivència és important ja que el mosquit tigre és vector (és a dir, transmissor) de malalties. Per tant, determinar el temps que viuen els mosquits permet conèixer millor la potencialitat de transmissió d’aquestes malalties.

3. Anàlisis dels tractaments que s’estan fent per controlar la proliferació de mosquit tigre i determinar de quina manera aquests tractaments afecten a la població de mosquits.
4. Estudi de la xarxa d’interacció humà-mosquit.  L’objectiu és analitzar a quantes persones pot picar un mosquit tigre a partir de l’estudi genètic de la sang trobada dins de mosquits femelles. La genètica permet esbrinar si la sang correspon a una, dues o més persones diferents i per tant saber a quantes persones diferents pot picar una femella.
És molt interessant determinar com és la xarxa d’interaccions del mosquit tigre  ja que no es té gaire informació científica al respecte i permetrà determinar quina és la potencialitat de transmissió de les malalties de les quals el mosquit tigre és vector.
Aquest estudi pioner es fa relacionant l’ADN de la sang que es troba a l’abdomen del mosquit femella amb els ADN de persones que l’han cedit per fer aquest estudi. D’aquesta manera, es podrà saber a quantes persones diferents ha picat el mosquit i quantes vegades ha picat a una mateixa persona.
5. Instal·lació d’una trampa intel·ligent. Aquesta trampa funciona amb intel·ligència artificial i és capaç d’identificar els mosquits que hi entren a partir dels sensors que conté.
Amb aquests experiments, el Jardí Botànic Marimurtra continua col·laborant amb el projecte Mosquito Alert per conèixer millor el comportament del mosquit tigre i la seva afectació sobre la població humana. Podeu trobar més informació sobre el mosquit tigre a Marimurtra clicant aquí.