Vicenç Martorell ha sigut durant prop de vint anys l’apicultor del Jardí Botànic Marimurtra. Aprofitant que ara es jubila, ens ha explicat com va començar el projecte de la mel al Jardí, com s’elabora i també els entrebancs amb els quals s’ha trobat durant tot aquest temps.
L’any 2003, aprofitant que es van donar les condicions mediambientals i de pol·linització adients per tirar endavant la instal·lació d’arnes, es va crear el primer espai per a les abelles al Jardí, amb una dotzena de ruscs. Progressivament, ha anat augmentat fins a les 18 arnes actuals, on viuen aproximadament 40.000 abelles en cada caixa. La venda de la mel també ha augmentat en els darrers anys al Jardí: durant el 2024 s’han venut un total de 1.080 pots de mel de Marimurtra, que equivalen a més de 500 quilos.
Els principals problemes amb els quals s’ha trobat en Vicenç Martorell al llarg dels anys són: la sequera, la varroa -àcar que ataca les abelles-, la cotxinilla i l’arribada de les vespes asiàtiques, que han fet disminuir la producció de mel en els darrers anys. En aquests casos ha hagut de filar el seu enginy creant proteccions o eixams artificials per salvar les abelles.
A Marimurtra les abelles pol·linitzadores tenen un paper molt important, tant en la seva funció de produir mel com en la conservació de la biodiversitat de les espècies. Martorell destaca la qualitat de la mel que s’extreu de Marimurtra: “té un gust molt bo, especial, exòtic, gràcies a la gran diversitat de flors que hi ha al Jardí”. La mel de Marimurtra és un producte molt apreciat: 100% natural, ecològica i no conté additius ni conservants. Per això, el 2021 va ser distingida amb el segell de qualitat Girona Excel·lent.