La recuperació, conservació, divulgació i posada en valor de les varietats hortícoles locals són algunes de les accions que realitza el Jardí Botànic Marimurtra. En aquesta direcció, durant les darreres setmanes s’han recollit diverses varietats hortícoles tradicionals locals de tomàquets, pebrots i albergínies, que podeu trobar a l’espai d’horta del Jardí. Les varietats tradicionals s’han anat seleccionant al llarg de molts anys i estan adaptades al clima i la terra locals, per això són més resistents a les malures. La principal diferència entre aquestes hortalisses i els híbrids de procedència de multinacionals és que aquests darrers s’associen a major productivitat, però, alhora, són més sensibles a les plagues.
Les hortalisses locals es van sembrar al mes de febrer a l’hivernacle; al mes d’abril es van plantar a l’hort i ja s’han recollit. Amb aquestes plantacions d’hortalisses locals Marimurtra col·labora en la recuperació i divulgació de part del patrimoni vegetal, cultural i històric.
A banda de la divulgació, una altra de les finalitats del Jardí és la conservació d’espècies locals, per això es conserven les llavors amb dos objectius: preservar-les i també oferir-les a través del catàleg internacional de jardins botànics Índex Seminum. El fet que a Marimurtra es plantin les llavors de varietats que s’han collit al mateix Jardí fan que es vagin seleccionant les millors adaptades. Les llavors es guarden a la nevera a una temperatura de 16 graus, esperant tornar a ser sembrades al pròxim mes de febrer.
S’han plantat tomàquets locals (Solanum lycopersicum) de les següents varietats:
- Tomàquet ‘Cicerol’, Caldes de Montbuí
- Tomàquet ‘Cor de bou’, Palafolls
- Tomàquet ‘de Penjar’, Marimurtra
- Tomàquet ‘Malacara’, Marimurtra
- Tomàquet ‘Montserrat’, Palafolls
- Tomàquet ‘Palosanto’, Llinars del Vallès, Argentona
- Tomàquet ‘Pometa’, Marimurtra
- Tomàquet ‘Rosa ple de l’Etern’, Santa Eulàlia de Ronçana
L’altra hortalissa que s’ha plantat és el pebrot (Capsicum annuum), amb les varietats locals de:
- Pebrot ‘Pebrotina’
- Pebrot ‘Morro de Vedell Groc de l’Etern’
- Pebrot ‘Morro de Vedell Vermell de l’Etern’
- Pebrot ‘Nyora’
- Pebrot ‘Peronet’
- Pebrot ‘Quatre Cantells’
- Pebrot ‘Tres Caires de Reus’
També s’han recollit recentment altres varietats locals al Jardí, com l’albergínia (Solanum melongena) de Menorca i el carbassó (Cucurbita pepo) ‘Corredor’.
D’altra banda, s’han plantat 15 varietats de tomàquets de Menorca, que estan en un procés de catalogació a càrrec del conservador botànic de Marimurtra, Pere Fraga i Arguimbau, de les següents varietats antigues:
- Tomàquet ‘de Ferro’ de Biel Marquès
- Tomàquet ‘Algaiarens’
- Tomàquet ‘Ensalada des Migjorn’
- Tomàquet ‘de Ferro Gros’
- Tomàquet ‘de Ferro’
- Tomàquet ‘de Pera de Llevant’
- Tomàquet ‘De Penjar de Sant Lluís’
- Tomàquet ‘De Mèrvil’, Algenderet Nou, Son Vivó
- Tomàquet ‘Ensalada primerenc’
- Tomàquet ‘Tomàtiga de Menorca’ cfr
- Tomàquet ‘de Mèrvil’ Raúl Gonyalons (Algendaret Nou)
- Tomàquet ‘Tomàtiga’ Joan de Binicanó
- Tomàquet ‘Tomàtiga’
- Tomàquet ‘De Penjar Antic’
- Tomàquet ‘De Mèrvil’ Son Vivó
L’horta de Marimurtra també té plantades altres varietats hortícoles de fora com el tomàquet del Perú (Solanum pimpinellifolium), que destaca per la petitesa del fruit i la vigorositat de la mata i la seva bona adaptabilitat al nostre jardí.
I s’han recollit diverses varietats de fora que tenen alguna característica especial:
-
- blat de moro (Zea mays): ‘Morat’
- bitxo (Capsicum annuum): ‘Cayena’, ‘Jalapeño’, ‘Ají amarillo’,
- bitxo (Capsicum chinense): ‘Bhut Jolokia’, ‘Trinidad Moruga Scorpion Yellow’,
- bitxo (Capsicum frutescens): ‘de la República’, ‘Piri’.
bitxo (Capsicum annuum): ‘Cayena’
blat de moro (Zea mays): ‘Morat’
La majoria de les varietats de les llavors i planters provenen de la Cooperativa les Refardes i l’Associació de Llavors Orientals.