Stefanie, voluntària del Jardí Botànic Marimurtra ens explica la seva experiència al Jardí

Em dic Stefanie i sóc d’Osnabrück, Alemanya.

Volia marxar a l’estranger per conèixer una nova cultura i millorar les meves habilitats interculturals. Abans de venir a Blanes vaig acabar el màster en Ciències Culturals a Alemanya i després d’estar un parell d’anys a la Universitat vaig voler fer les meves pròpies experiències. El projecte del Cos Europeu de Solidaritat va ser una bona oportunitat per a mi perquè, a diferència de molts altres, obtens suport econòmic, ajuda amb els teus documents i els teus viatges i tens l’oportunitat de viure i treballar juntament amb altres voluntaris. A més, hi ha una gran varietat de projectes amb diferents ofertes.

El projecte que vaig escollir es diu “Solidarity Seeds 2.0” al Jardí Botànic Marimurtra de Blanes, Espanya. El jardí està al cim d’uns penya-segats escarpats, directament al mar i molt famós per Blanes.

El meu projecte va començar el setembre de 2020 i va acabar l’agost de 2021, així que en total hi passo uns 12 mesos.

Durant aquest projecte, la resta de voluntaris i jo hem ajudat a la conservació sostenible de la col·lecció de plantes del Jardí, hem donat suport a tasques relacionades amb els efectes del canvi climàtic, hem donat oportunitats educatives als joves sobre temes socials, culturals i ecològics i hem augmentat la biodiversitat del jardí. Hem treballat de dilluns a divendres, dos dies a l’oficina amb tasques més teòriques relacionades i els altres tres dies els passem a l’hort amb altres jardiners per conèixer les pràctiques. El nostre horari de treball canviava de tant en tant, en funció de la temporada i de les mesures del Covid. Com que vaig treballar i viure en un nou entorn cultural, vaig aprendre molt sobre mi i sobre altres coses:

    Convivència amb altres voluntaris amb una formació, actitud i pensament diferents

    Ser obert a coses noves independentment de les meves expectatives

    Aprenent sobre els meus propis límits

    Les barreres lingüístiques poden costar dificultats

    Sentir-se estranger i com afrontar-ho

    Treball de jardineria i coneixements sobre plantes, temes ecològics i conservació de plantes

    Utilitzar diferents idiomes amb diferents persones

    Nova cultura i nous llocs

    Per mantenir-se en contacte amb amics i familiars encara que no estiguin a prop

    Per portar-se bé amb les diferències amb les coses que saps i a les quals estàs acostumat

Tots aquests punts tindran un impacte en com veig certes coses en el futur i com puc afrontar millor situacions desconegudes. Sobretot el fet que ara pugui empatitzar millor amb persones estrangeres en un país és important per a mi. Puc entendre millor saber com et sents quan no parles l’idioma, quan és difícil conèixer gent nova i quan t’has d’integrar en un nou entorn cultural. Amb els meus estudis en ciències culturals és necessari que no només aprengui de manera teòrica, sinó que també faci les meves pròpies experiències per entendre realment el pensament i els sentiments de les persones.

Sens dubte, recomanaria a altres persones que facin un ESC si tenen l’oportunitat. Però abans has de pensar què vols fer i si pots fer-ho. Anar a l’estranger pot ser una experiència agradable, però tampoc és fàcil. Heu de ser conscients dels costats positius i negatius i crec que hi ha gent que no pot treure tant del voluntariat com ho farien els altres. També es tracta de la teva pròpia personalitat i del que creus que és bo per a tu.

En definitiva, el temps a Blanes em quedarà positiu al cap, no sempre va ser fàcil, però em va agradar molt quedar-me aquí, conèixer gent nova i descobrir una vida diferent fora de joc de la meva vida a Alemanya. Blanes és un lloc agradable per viure. Amb el mar, la natura al voltant i la vida a la ciutat tens un ambient agradable i si vols sortir tens diverses possibilitats per fer-ho. Em va agradar quedar-me al port i menjar i beure alguna cosa en un dels nombrosos bars i restaurants del passeig. I si us voleu moure una mica més podeu fer una caminada fins al castell per tenir una bonica vista de Blanes.

Stefanie