El Rebost de Marimurtra

Coincidint amb la Setmana de la Ciència vàrem estrenar a Marimurtra una nova visita guiada, ‘El rebost de Marimurtra’. En aquesta visita es vol posar en valor la importància de la conservació i millora de la biodiversitat. Durant el recorregut pel jardí es mostren i s’expliquen les relacions que estableixen la fauna i la flora de Marimurtra. Es vol transmetre al visitant la idea que podem veure el jardí com un gran rebost per a la fauna diversa que hi viu o que el visita. Per exemple les merles i els pit-roigs que viuen a Marimurtra, cada cop més acostumats a la presència humana, tenen els àpats assegurats quan als parterres humits, un cop regats, troben una munió de cucs que han tret el cap per respirar. També es descobriran les restes de pinyes rosegades pels esquirols o es veurà algun exemplar de la papallona de l’arboç (Charaxes jasius) la menja preferida de la qual son les fulles de cirerer d’arboç (Arbutus unedo). En tot ecosistema natural es produeixen relacions entre el sòl, la vegetació i la fauna. El Jardí Botànic Marimurtra és un ecosistema creat per l’home, artificial, però tot i això, aquestes relacions també es donen de manera natural i, a més, nosaltres les potenciem.

Marimurtra
Materials per a la visita ‘El Rebost de Marimurtra’.

A Marimurtra s’ha apostat per un treball que dia a dia realitza accions de conservació i millora de la diversitat biològica. L’objectiu és millorar la condició de l’hàbitat de manera que es contribueixi al desenvolupament de la flora i de diferents grups de vertebrats e invertebrats. Un bon exemple és l’hort del Marimurtra. Un hort representa la possibilitat d’un bon àpat no només per a nosaltres sinó també a per molts altres éssers vius. Els horts configuren ecosistemes rics per la presència d’una gran varietat de plantes i animals. Atrauen tot tipus de fauna: invertebrats, ocells, petits mamífers, etcètera. Aquesta presència, lluny de ser una nosa per als horts , contribueix de manera decisiva a assolir l’equilibri d’aquest hàbitat i del jardí. Així, per exemple, alguns ocells s’alimenten de larves o d’insectes que resulten perjudicials per a les hortalisses. Igualment, amfibis, rèptils i mamífers, així com alguns insectes- com la marieta- ajuden a mantenir a ratlla les plagues hortícoles. Això es considera tant important que els jardiners de Marimurtra treballen tenint en compte que la flora útil actuï de reclam de la fauna auxiliar que farà bona feina en la neteja de plagues.

A tot el jardí s’utilitzen també plantes per fer extractes vegetals per curar plantes diverses. Són plantes que contribueixen a accelerar la resposta dels vegetals a un atac, estimulant la producció d’aromes, enriquint el sistema de defensa, aturant la progressió de fongs o evitant la instal·lació d’insectes. Les millors plantes per preparar els extractes vegetals són: Urtica dioica, ortiga; Equisetum dioica, cua de cavall i Symphytum officinalis, consola.

Tenir estratègies de conservació i millora de la biodiversitat és bàsic i és el que ha de permetre a Marimurtra no només no perdre riquesa de flora i fauna sinó també augmentar-la.

Més informació i reserves al tlf. 972 33 08 26 o bé a marimurtra@marimurtra.cat.