Projecte dels magraners de Marimurtra

Recentment s’ha iniciat a Marimurtra un projecte per adequar un espai del Jardí que al llarg del temps ha passat de ser una zona tancada al públic a una zona de pas força concorreguda, és la zona que separa l’horta ecològica del camí principal. Actualment s’està augmentant la col·lecció d’arbres fruiters a Marimurtra i s’ha escollit aquest espai per fer-hi una plantació de magraners. Aquests arbres, que són baixos i caducifolis permetran que l’horta rebi més llum quan més la necessita, a l’hivern. De les 9 varietats de magraners (Punica granatum) que hi ha a Marimurtra, se n’han plantat 7 en aquest espai, 4 de fruit comestible (Mollar, Negral, Tendral Xàtiva i Provence) i 3 d’ornamentals (Lagreiliae, Luteum Plenum i Maxima Rubra).

La plantació original estava constituïda per palmeres de Xile (Jubaea chilensis) i xiprers (Cupressus sempervirens), formant una tanca intermitent amb aquestes dues espècies. Per accentuar-ne la separació hi havia una tanca de tuia (Platycladus orientalis). Així, només un dels costats era visitable i la part posterior, l’actual zona de l’horta ecològica, era accessible només pels jardiners.

Fa 20 anys, es va remodelar el palmerar i es va suprimir un antic hort. A partir d’aquí, i de la necessitat d’oferir als visitants una zona de pícnic i descans, s’obre l’accés a la zona interna de la tanca. Aquesta zona es remodela al 2016 construint un mur de pedra seca que estructura tot l’espai i dividint la nova horta en bancals. S’elimina la tanca de tuia i s’hi construeix un galliner, una plantació d’aromàtiques i un hotel d’insectes.

Es va tallar un dels xiprers, degut a l’ombra que projecta a la zona de l’horta ecològica i el temporal Glòria va tombar un segon xiprer. La resta de xiprers que de manera natural es van anar perdent, no s’han substituït. El darrer xiprer, ja força envellit, es va treure amb motiu de la renovació de l’espai.

Així doncs, actualment, trobarem en aquest espai una combinació de palmeres de Xile i varietats de magraner. L’experiència ens diu que aquests arbres tenen un bon creixement al Jardí i a més, les fulles i les flors són molt agradables a la vista. I no ens oblidem de les magranes! Que a banda de la bondat dels fruits, són un espectacle natural de tardor i d’hivern del qual tots en podrem gaudir ben aviat!