El procés de plantació, pol·linització, recol·lecció i maduració de l’Encephalartos natalensis

El Jardí Botànic Marimurtra treballa en aquests moments en la preservació de l’Encephalartos natalensis, una espècie originària de Sud-àfrica. És una planta similar en aspecte a una petita palmera, però que produeix pinyes gegants i que es pot veure com creix vigorosament a la zona del palmerar del segon jardí, ben consentida pels seus jardiners.

L’Encephalartos natalensis del Jardí pertany a la família de les Zamiaceae, de l’ordre Cycadales, un grup de plantes prehistòriques fascinants que van aparèixer i prosperar al nostre planeta fa més de 200 milions d’anys, i es consideren les plantes amb llavors més antigues que han existit mai. També tenen el rècord de produir els cons o pinyes més grans del món vegetal, superant en volum i pes a les produïdes per la resta de coníferes. Malauradament, i a causa de la destrucció dels seus hàbitats naturals, també són de les plantes més amenaçades del planeta Terra, amb la pràctica totalitat de les diferents espècies considerades en risc d’extinció. Per aquest motiu són molt importants els treballs envers la seva protecció i conservació.

1>> Aquest exemplar és una planta femella que es va plantar al Jardí Botànic Marimurtra al juny del 2018. 

2>> Quan van crèixer dos cons femenins i van estar receptius, al mes de desembre del 2023 es van pol·linitzar manualment. Van trigar nou mesos a estar llestos per a la seva recol·lecció, que va tenir lloc al mes de setembre de 2024.

3>> Al mes de setembre es van recol·lectar els notables cons femenins, tot un espectacle botànic per les mides i la raresa dels cons: amb un pes de 20 kg i 18 kg, tot un rècord entre les pinyes de la col·lecció del Jardí! 

4>> Abans de començar el procés d’emmagatzematge i maduració de les llavors -que dura aproximadament entre 6 i 7 mesos– es van netejar les llavors i es van separar de la polpa. Quan l’embrió intern de les llavors estigui ben format i preparat, es procedirà a la sembra i la seva posterior germinació.

Com es pot observar, és un procediment llarg que dura aproximadament un any i mig des del moment de la pol·linització fins a l’aparició dels primers plançons.

Article i treball de jardineria realitzats pel jardiner del Jardí Botànic Marimurtra Ivan Soto