El mosquit tigre a Marimurtra

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora provinent del sud-est asiàtic habitual a casa nostra. És un mosquit petit (6-9mm de longitud), negre i amb unes ratlles blanques molt característiques al cap i al tòrax i amb taques blanques a l’abdomen i les potes.

Tractament | mosquit tigre | Marimurtra

A diferència del mosquit comú (del gènere Culex), el mosquit tigre és diürn i els períodes de més activitat són a primera hora del matí i a última hora de la tarda. És un mosquit molt més agressiu que el mosquit comú i sol picar a les cames i turmells, és per això que no solem sentir el seu brunzit. De fet, el seu nom (tigre) va associat a la seva agressivitat, ja que al sud-est asiàtic l’animal considerat més agressiu és el tigre, i no a la seva aparença.Tractament | mosquit tigre | Marimurtra

El seu hàbitat natural són les zones boscoses del sud est asiàtic, ambients calorosos i humits afavoreixen la seva proliferació i el seu cicle de vida està lligat a la presència d’aigua estancada en el seu entorn acumulada en platets de testos, bidons d’aigua de pluja, carretons, regadores i un llarg etcètera que li permet completar la fase aquàtica del seu cicle de vida.

Al Jardí Botànic Marimurtra, es conserven més de 4000 espècies de 5 continents del planeta, algunes d’elles d’ambients calorosos i humits que per les seves altes necessitats hídriques es reguen molt sovint. Això fa que algunes zones tinguin característiques similars a l’hàbitat natural d’aquest mosquit, que fàcilment troba aigua disponible a forats dels troncs, arrels, fulles grans o inclús a l’interior d’algunes flors. Per això, conscients de la problemàtica que suposa mantenir aquests ambients, fa temps que a Marimurtra es prenen mesures per evitar la seva proliferació tractant-ne els punts de cria i posant el jardí a disposició de la ciència per conèixer encara més aquesta espècie. En aquest sentit, s’ha iniciat una col·laboració amb experts en mosquit tigre (Mosquito Alert) emmarcada en els projectes “Big Mosquito Bytes” (Fundació “La Caixa”) i “Human-Mosquito Interaction Project” (European Research Council) del CEAB-CSIC i la UPF, per obtenir més informació sobre l’espècie en termes d’abundància, distribució i estructura d’edats a partir de l’emplaçament de cinc trampes de mosquits adults.

Al mateix temps, els punts de cria es tracten amb un producte larvicida molt específic per aquest tipus d’insectes a partir d’un bacteri (Bacillus thuringiensis) que en ser ingerit per les larves paralitza el seu sistema digestiu. Aquest sistema és respectuós amb el medi ambient ja que no afecta altres organismes (amfibis, peixos, plantes, etc) i segueix la línia de tractaments ecològics que duu a terme el Marimurtra des de fa anys.

Tractament | mosquit tigre | Marimurtra

Més informació del projecte Mosquit Trigre a Marimurtra clicant aquí